Изложба „Заборављена српска хероина“

18-25. 12. 2008.

otvorena izlozba zaboravljena srpska princeza

У Земуну је,  18. децембра, у Уметничкој галерији Стара капетанија отворена изложба под називом „Заборављена српска хероина“ чији је покровитељ Фонд „Принцеза Оливера“.

Колико је познато, Оливерин лик није забележио ниједан њен савременик. То је надахнуло Фонд да распише Конкурс за израду ликовног решења њеног лика. Право учешћа на Конкурсу имали су студенти свих година академија и факултета ликовних и примењених уметности из целе Србије. На Конкурс се одазвало више од 80 студената са стотинак радова у различитим сликарским и вајарским техникама.

Стручни жири чинили су: Југослав Влаховић, професор Факултета примењених уметности и илустратор НИН-а; Весна Кнежевић, професор Факултета ликовних уметности и академски сликар; Викторија Митровић, магистар културологије; Ђорђе Милекић, креативни директор, група ФИА и Оливера Шарановић, оснивач Фонда. Прву награду жири је доделио Милану Велиновићу, студенту Факултета уметности у Нишу. Друга, односно трећа награда додељене су Игору Ђорђевићу, студенту Факултета примењених уметности у Београду и Јелени Миловановић, студенткињи Академије СПЦ и Факултета Ликовних уметности у Београду. Жири је одлучио да додели и 25 похвала.

Свечано уручење награда и похвала студентима-учесницима одвијалo се у згради Старе капетаније у Земуну, уз присуство више стотина посетилаца. Овако бројна посета представља и круну овогодишњег рада Галерије и одличан подстицај даљем раду Фонда „Принцеза Оливера“. Свечана, али надасве топла и пријатна атмосфера, коју су додатно обогатили весели звуци ансамбла „Ренесанс“, доказ су да овакви културно-уметнички пројекти, поготово кад су у њих укључени млади људи, завређују и труд српских културних ентузијаста и пажњу наше јавности.